مقالات

تأثیر روشنایی بر تولید مرغداری‌ها

تأثیر روشنایی بر تولید مرغداری‌ها

شرکت طیوران تجهیز با سال ها تجربه در زمینه فروش محصولاتی همچون تهویه، تغذیه، سیستم گرمایش، سرمایش مرغداری و گلخانه به شما عزیزان ارائه می دهد. همچنین این مجموعه تمامی خدمات در زمینه تأثیر روشنایی بر تولید مرغداری‌ها و دیگر تجهیزات و لوازم مرغداری و گلخانه را ارائه می دهد. برای اطلاعات بیشتر با کاشناسان ما در ارتباط باشید.

 

تأثیر روشنایی بر تولید مرغداری‌ها

داشتن نوری مناسب در مدیریت یک مرغداری سالم و پربازده بسیر مهم می باشد. مرغ‌های تخم‌گذاری که در قفس نگهداری می‌شدند واکنش بسیار خوبی به نورهای مصنوعی نشان می‌دهند. تاثیر روشنایی بر تولید مرغداری‌‌ها، باید به ساختار بیولوژیک پرندگان بپردازیم . نور در انسان، از طریق چشم به مغز می‌رسد؛ ولی در مرغ‌ ها، نور نه‌ تنها از طریق چشم، بلکه از بالای سر و غده پینه آل و همچنین از طریق غده هیپوفیز که در کنار هیپوتالاموس قرار دارد، به مغز نفوذ می‌کند. ما انسان‌ها در چشم خود سه گونه یاخته مخروطی شامل سلول‌های حساس به نور و رنگ که در مقابل نورهای قرمز، آبی و سبز واکنش نشان می‌دهند، داریم. این در حالی است که گونه‌های این یاخته های مخروطی در مرغ ۴ عدد است و یاخته مخروطی قرمز، آبی و سبز و نور ماوراءبنفش را شامل می‌شود.

تأثیر روشنایی بر تولید مرغداری‌ها

اهمیت روشنایی در مرغداری

یک سیستم روشنایی مناسب و تأثیر روشنایی بر تولید مرغداری‌ها، به بهبود کیفیت زندگی طیور کمک می‌کند، همچنین باعث افزایش بهره‌وری تولید می‌شود. روشنایی در مرغداری به دلایل اهمیت بسیاری دارد که شامل موارد زیر می‌باشد:

  • رشد و توسعه
  • تقویت سیستم ایمنی
  • تولید تخم مرغ
  • بهبود رفتار و رفاه
  • مدیریت آسایش دما
  • کاهش استرس
  • افزایش کارایی غذایی

رشد و توسعه

نور مناسب در مرغداری به رشد طیور را بهتر و سریع‌تر می‌کند. بعضی از جوجه‌ها به شدت نور بسیار حساسند و این موضوع بر روی رشد و نمو آن‌ها بسار موثر است.

تقویت سیستم ایمنی

تأثیر روشنایی بر تولید مرغداری‌ها می تواند بر سیستم ایمنی طیور بسیار موثر باشد و مقاومت آن‌ها در مقابل بیماری‌ها بیشتر شود.

تولید تخم مرغ

در مرغداری‌های تخم‌گذار، نور نقش بسیار مهمی در تولید تخم مرغ دارد. طولانی بودن زمان نور می‌تواند بباعث افزایش ولید تخم مرغ شود.

بهبود طیور

نور مناسب در مرغداری می‌تواند به بهبود طبیعی مرغ‌ها کمک کند. مرغ‌ها در این شرایط احساس آرامش بیشتری دارند.

کنترل دمای محیط

روشنایی در مرغداری باعث کنترل دمای محیط می شود. همچنین نور مصنوعی بر حفظ دمای مناسب در مرغداری کمک کند.

کاهش استرس

کیفیت و شدت نوربر میزان استرس طیور بسیار موثر است. نورهای ملایم و یکنواخت می‌توانند باعث کاهش استرس جوجه ها شود.

افزایش کارایی غذایی

در شرایط نوری مناسب طیور به طور مؤثرتری از غذا استفاده می‌کنند که باعث بهبود عملکرد اقتصادی مرغداری می‌شود.

 

تأثیر روشنایی بر تولید مرغداری‌ها

نورپردازی در مرغداری

در زمان های قدیم برای تاثیر روشنایی بر تولید مرغداری‌ها از لامپ‌های رشته‌ای استفاده می‌شد. و از نظر مصرف انرژی اصلا مقرون به صرف نبود. اما امروزه با استفاده ازسیستم‌های روشنایی هوشمند ال ای دی، باعث کاهش مصرف انرژی، بهره‌وری در زمان پرورش و سایر مزایا می باشد. یکی از عوامل مهم در مرغداری، نورپردازی است که برای بهبود عملکرد و سلامت جوجه‌ها و مرغ‌ها بسیار موثر است. نورپردازی مناسب تأثیر بسیار زیادی بر رشد، تولید و کیفیت تخم‌مرغ دارد. در نورپردازی مرغداری باید به نکات مهمی توجه کنید:

  • شدت نور
  •  نوع نور
  • الگوی نور
  • تأثیر بر تولید

شدت نور

در مراحل مختلف رشد جوجه‌ها (از جوجه‌کشی تا بالغ شدن) به نورهای متفاوتی نیاز دارند. به عنوان مثال، برای تشویق به غذاخوری و فعالیت، شدت نور باید به اندازه کافی باشد.

 نوع نور

استفاده از نور طبیعی و یا نور LED معمولاً بهترین گزینه‌ها می باشد. نور سفید با طیف کامل به رشد بهتر طیور کمک کند. جوجه‌ها زیر نور LED بسیار آرام‌تر هستند، همچنین این حالت زمانی که میزان نور از حالت کم شده با دیمر به میزان نور کامل می‌رسد، هم وجود دارد.

الگوی نور

الگوی نور باید با نیازهای جوجه‌ها متناسب باشد. چرخه‌ روشنایی و تاریکی (مثلاً ۱۶ ساعت نور و ۸ ساعت تاریکی) به بهبود فعالیت و کاهش استرس طیور کمک کند.

تأثیر بر تولید

نورپردازی مناسب در مرغداری به افزایش تولید تخم‌مرغ و بهبود کیفیت آن کمک کند، مخصوصا در مرغ‌های تخم‌گذار بسیار موثر است.

لامپ LED در مرغداری

استفاده از لامپ‌های LED در مرغداری باعث می‌شود تا طیور رفتار آرام‌تری داشته باشند. ممکن است به این دلیل که نور LED در برابر لامپ‌های CFL، حالت چشمک زن ندارد و این موضوع به میزان قابل توجهی بر جوجه ها بسیار موثر است. زیرا چشم پرندگان بسیار حساس‌تر از چشم انسان می‌باشد.

رنگ چراغ‌های LED قابل تنظیم می‌باشند. مثلا نور قرمز باعث تحریک فعالیت‌های جنسی و کاهش میزان خوراک لازم برای تولید هر تخم مرغ می‌شود. رنگ قرمز LED  تولید تخم مرغ را تا ۳۸ درصد به ازای هر مرغ افزایش می‌دهد و  مصرف مواد غذایی ۲۰ درصد کم می‌شود.

مزایای لامپ LED در مرغداری

استفاده از سیستم روشنایی هوشمند، در پرورش طیور همچنین کمیت و کیفیت بالاتر مرغ و تخم مرغ بسیار کمک می کند. پرورش طیور با استفاده از سیستم روشنایی با تکنولوژی LED  تاثیر بیشتری دارد. زیرا سرعت بلوغ و بهبود استاندارد سلامت جوجه‌ها بیشتر می شود. مزایای استفاده از فناوری مبتنی بر LED در این صنعت شامل موارد زیر می باشد:

  • کاهش مصرف انرژی
  • طول عمر بالا
  • دما پایین
  • کیفیت نور
  • بهبود بهره‌وری
  • محیط زیست دوستانه
  • پایداری و مقاوم بودن

کاهش مصرف انرژی

لامپ‌های LED مصرف انرژی کمتری نسبت به سایر لامپ‌ها مانند لامپ‌ رشته‌ای و فلورسنت دارند، به همین دلیل هزینه‌های برق در مرغداری‌ها کاهش می‌یابد.

طول عمر بالا

لامپ‌های LED دارای طول عمر بیشتری می‌باشند، و باعث کاهش هزینه‌های تعویض و نگهداری می‌شود.

دما پایین

لامپ‌های LED حرارت کمتری نسبت به سایر لامپ‌ها تولید می‌کنند. این ویژگی سبب کاهش دما و بهبود شرایط زیست‌محیطی در مرغداری می‌شود.

کیفیت نور

نور تولید شده توسط لامپ‌های LED به راحتی قابل تنظیم می‌باشند، ویژگی‌های نور مانند رنگ و شدت آن به راحتی قابل تغییر می‌باشد. همین امر باعث نور مناسب برای رشد و تولید مثل مرغ‌ها می‌شود.

بهبود بهره‌وری

نور مناسب و کافی باعث بهتر غذا خودرن طیور و تولید مثل آن‌ها می‌شود. این امر به بهبود کیفیت تخم‌گذاری و رشد مرغ‌ها کمک می‌کند. لامپ‌های LED نازک‌تر، کم‌استفاده‌تر می‌باشند و نسبت به لامپ‌های دیگر ضرر کمتری، و بر محیط زیست تاثیر منفی کمتری دارند.

 مقاوم بودن

لامپ‌های LED نسبت به ضربه و لرزش پایداری و مقاومت بالایی دارند و خطر شکستگی آن‌ها بسیار کم می‌باشد.

در سالن‌های مرغ تخمگذار، شدت نور با واحد لوکس اندازه گیری می‌شود. شدت نور برای مرغ‌های تخمگذار با توجه به نژاد و سن مرغ‌ها فرق دارند. به طور کلی، شدت نور برای مرغ‌های تخمگذار بالغ بین ۱۰ تا ۲۰ لوکس می‌باشد.

نور مناسب برای مرغ‌های تخمگذار 

در مرغداری‌ها برای افزایش تولید تخم مرغ، نور سفید فلورسنت مناسب‌تر است. برای افزایش باروری تخم ها در گله‌های مادری و مولد از نور زرد استفاده می‌شود. همچنین در گله‌های تخمگذار و یا گوشتی از لامپ‌های مهتابی مناسب نمی‌باشد، زیرا این نوع لامپ‌ها مقداری نور آبی تولید می‌کنند و نور آبی بر روی مرغ‌ها تاثیر خوبی ندارد. توجه کنید که بازتاب نور از اجسام محیط سالن، موجب بر هم خوردن برنامه نوری دقیق می‌شود. بنابراین لازم است لانه، دانخوری و آبخوری پرنده از متریالی ساخته شود که نور را بازتاب ندهد. از عوامل مهم در پرورش مرغ‌های تخمگذار، شدت نور و رنگ نور می‌باشد. رعایت استانداردهای نورپردازی در سالن‌های مرغ تخمگذار  باعث بهبود تولید و کیفیت تخم‌مرغ می‌شود. شدت نور بر تخم‌گذاری مرغ‌ها بسیار موثر است، با افزایش شدت نور  تولید تخم‌مرغ نیز افزایش می‌یابد. شدت نور زیاد باعث کاهش تولید تخم‌مرغ می‌شود.

برنامه نوردهی مرغ‌های تخمگذار باید طوری طراحی شود که در طول روز، شدت نور مناسب ایجاد شود.همچنین توصیه می‌شود که شدت نور در سالن های مرغ تخمگذار به تدریج زیاد شود. در هفته اول، شدت نور بهتر است ۵ لوکس باشد. در هفته دوم، شدت نور ۱۰ لوکس افزایش یابد. و در هفته سوم، شدت نور باید به ۲۰ لوکس زیاد شود.

لامپ مناسب برای روشنایی سالن مرغداری 

برای روشنایی نور سالن مرغداری می‌توانید از انواع لامپ‌های رشته‌ای معمولی، فلورسنت، لامپ کم مصرف و یا LED استفاده نمایید. اما باید از عمر مفید لامپ‌ها مطلع باشید زیرا به مرور زمان لامپ‌ها دچار افت شدت نور می‌شوند. استفاده از لامپ‌ مهتابی به دلیل تاثیر نامناسب و تولید نور آبی توصیه نمی‌شود. رنگ نور لامپ برای رشد جوجه‌ها در مرغداری تفاوت زیادی ندارد. ولی در مرغداری‌های گوشتی از نور قرمز استفاده می‌کنند. زیرا نور قرمز مانع از عارضه کانی بالیسم در بین مرغ‌ها می‌شود. نور قرمز سبب آرامش و کاهش تحرک در جوجه ها می‌شود که در گله های گوشتی بسیار اهمیت دارد.

در یک مقاله بصورت جداگانه در مورد اصول مهم پرورش طیور برایتان توضیح داده ایم، برای مطالعه مقاله اصول پرورش طیور کلیک کنید.

شماره تماس:

۰۹۱۱۳۲۰۹۰۴۱

آدرس مجموعه:

آمل، میدان قائم، پاساژ قائم، پلاک۱

اینستاگرام مجموعه:

instagram.com/toyorantajhiz

منبع : طیوران تجهیز

دیدگاهتان را بنویسید

نشانی ایمیل شما منتشر نخواهد شد. بخش‌های موردنیاز علامت‌گذاری شده‌اند *