مقالات

اصول پرورش طیور 

 

در این مقاله می خواهیم به بررسی اصول پرورش طیور  و تولید ، نگهداری و بهداشت تخم مرغ های جوجه کشی بپردازیم.
اولین و مهمترین گام در بهداشت تخم مرغ تولید آنها در لانه های تمیز وبهداشتی می باشد. که تحقق این مسئله بستگی به رعایت برنامه مدیریتی دقیقی دارد.
نکات مدیریتی زیر راهنمای خوبی در خصوص تولید تخم مرغ های تمیز ونگهداری صحیح آنها تا زمان قرار دادن در ماشین های جوجه کشی می باشد.

۱- تا آنجا که ممکن است مرغ ها در روی سیم , پلاستیک ویا نرده های چوبی که فضولات دفع شده روی آنها جمع نمی شوند نگهداری کنید . هر چند که باید به این نکته توجه کرد که بعضی از سویی های مرغ تخم گذار عادت به گذاشتن تخم در روی این نوع بستر ها راندارند . و باید برای آنها لانه های تخم گذاری در یک جای مشخص و یا نقاط مختلفی درداخل سالن قرار داده شود.

۲- جهت کاهش تعداد تخم مرغ های گذاشته شده درروی بستر که به کثیفی و شکسته شدن بیشتر آنها می انجامد , تعداد کافی لانه تخم گذاری در نظر بگیرید , در این رابطه یک لانه تخم گذاری برای هر ۴ قطعه مرغ کفایت می کند .

این لانه های تخم گذاری باید پیش از شروع تخم گذاری در محل های مورد نظر در داخل سالن قرار داده شوند.

۳- لانه های تخم گذاری باید فضای کافی داشته و به خوبی تهویه شوند و طوری باشند که ورود و خروج مرغ ها از آنها به راحتی صورت گیرد.

۴- کف لانه ها باید با استفاده از مواد بستر مناسب نظیر: تراشه نجاری , کاه و… پوشیده شود.

۵- شلی مدفوع درصد آلودگی پوسته تخم مرغ ها را افزایش می دهد با اتخاذ تدابیر لازم از جمله مدیریتهای بهداشتی و تغذیه ای از آن جلوگیری کنید.

۶- تخم مرغ ها را به دفعات در روز جمع کنید. (حداقل ۴ بار در روز )

۷- در شب مواظب باشید که مرغ ها در داخل لانه های تخم گذاری استراحت نکنند.(ماندن مرغ ها به مدت زمان طولانی تر در داخل لانه های تخم گذاری موجب کثیفی بیشتر لانه ها وشروع عمل کرچی در آنها می شود.)

۸- در تمامی اوقات بستر را خشک نگه داشته وهر از چند گاه آن را تعویض نماید. تهویه صحیح به خشک نگه داشته شدن بستر کمک شایان توجهی می کند.

۹- با اعمال مدیریت تغذیه ای مخصوصا دراوج تولید و در فصول گرم سال از کاهش ضخامت پوسته و تولید تخم مرغ های غیر استاندارد , تا آنجا که مقدور است بکاهید.

۱۰- با استفاده از وسایل مناسب و بهداشتی تخم مرغ ها را جمع آوری و حمل نماید.

۱۱- تخم مرغ های نا مرغوب و غیر استاندارد از قبیل ترک برداشته بی رنگ و یا دارای لکه رنگی خیلی بزرگ و کوچک و زیاد کثیف را از بقیه جدا کنید.

۱۲- پس از جمع آوری تخم مرغ ها را در اولین فرصت با استفاده از ضد عفونی کنندها، ضد عفونی نمایید. به خاطر داشته باشید که در این عملیات تنها آن عده از اجرام میکروبی که در روی پوسته هستند از بین می روند . در حالی که میکروب های داخل تخم مرغ ها همچنان زنده باقی می مانند.

۱۳- قبل از جمع آوری و انتقال تخم مرغ ها دست های خود را با استفاده از آب و ماده شوینده موثر کاملا شستشو و ضد عفونی نمائید.

۱۴- تخم مرغ های جمع آوری شده را قبل از گذاشتن در کارتون های نگهداری درون وسایلی که جمع کرده اید در شب نگهداری کنید .

فردا می توانید آنها را در محل های ذخیره قرار دهید اگر قرار است تخم مرغها برای مدتی ذخیره شوند. باید آنها رادر اتاق هایی که درجه حرارت آنها بین ۱۳تا ۱۸ درجه ی سانتی گراد و نیز رطوبت شان ۷۵درصد است نگهداری شود.

۱۵-از عرق کردن تخم مرغ ها جلو گیری کنید. این عرق کردن در زمانی که آنها از محل های سرد به اتاق های گرم انتقال می یابد. می تواند اتفاق بیفتد که می توان آنها را در اتاق هایی که درجه حرارت آنها کنترل می شود نگه داری کرد.

بهداشت تخم مرغ ها:

روش های مختلفی جهت حفظ سلامت و بهداشت تخم مرغ ها اعمال می شود .  روش مورد استفاده بستگی به عوا ملی نظیر تعداد تخم مرغ . نوع استفاده از جوجه ها ،تاریخچه وقوع بیماری ها و قیمت وسایل و مواد مصرفی دارد.

در مزارع کوچک ممکن است حتی برنامه ضدعفونی کردن در بین نباشد وتخم مرغ ها را در آنها در اتاق های تمیزی برای مدت کوتاهی ذخیره کرد وبعد به موسسات جوجه کشی می فرستند .

برای مزارع پرورشی بزرگ بهتر است که آنها برای اتخاذ تدابیر لازم در خصوص نگهداری ضد عفونی وحفظ موارد بهداشتی بادامپزشکان متخصص با تجربه مشورت کنند .

در زیر به روش های رایج در زمینه ضد عفونی تخم مرغ های جوجه کشی اشاره می شود.

دود دادن:

استفاده از دود حاصل از واکنش شیمیایی ایجاد شده بین فرمالین و پرمنگنات , برای مدت های مدیدی است که در ضدعفونی وکاهش بار میکروبی تخم مرغ ها مورد استفاده قرار می گیرد. هر چند که در سال های اخیر به علت تاثیرات سو این گاز در روی انسان , مرغ داران تمایل کمتری به استفاده از آن از خود نشان می دادند.
ولی امروزه دوباره با اهمیت بیشتری که در زمینه ضد عفونی تخم مرغ ها پیدا کرده از آن در زمینه گندزدایی از تخم مرغ ها , مخصوصا تخم مرغ های جوجه کشی استفاده می شود.

اسپری نمودن مواد ضد عفونی:

یکی دیگر از روش های مورد استفاده در زمینه ی ضد عفونی تخم مرغ ها می باشد . و بدین ترتیب اعمال می شود.  بعد از جمع آوری تخم مرغ ها آنها را روی تخم مرغ ها می پاشند . که می تواند در صورتی که با نظر متخصصین نوعی اسپری انتخاب شده و به اندا زه مجاز اسپری گردد مفید باشد.

استفاده از اشعه ماورا بنفش:

استفاده از خاصیت گند زدایی اشعه ماورا بنفش یکی دیگر از روش های ضد عفونی نمودن تخم مرغ ها می باشد. که امروزه وسایل و لوازم مورد نیاز برای این روش دراغلب مرغداری ها فراهم است . که آنها می توانند درزمینه ضد عفونی کردن تخم مرغ ها از آنها با رعایت اصول توصیه شده استفاده نمایند .

شست و شوی تخم مرغ ها:

بعضی از تولید کنندگان ترجیح می دهند. که تخم مرغ ها را بشویند . اگر وسایل و امکانات لازم موجود باشد. شستشو کردن می تواند روش موثری در بهداشت تخم مرغ های جوجه کشی  محسوب شود .

ولی اگر درجه ی حرارت آب مورد استفاده پایین تر از میزان توصیه شده برسد و یا تعداد اجرام میکروبی موجود یشتر از قدرت ضد عفونی کنندگی آب باشد. می تواند خود آب به انتشار عوامل بیماری زا کمک کند.

درجه ی حرات آب مصرفی باید همیشه بیشتر از درجه حرارت تخم مرغ باشد . آب مورد استفاده نباید دوباره برگشت داده شده و بار دوم از آن به منظور ضدعفونی کردن استفاده شود.

اگر ازروش غوطه ور کردن استفاده می شود باید آب مصرفی به دفعات و به طور منظم عوض گردد و بیشتر از ۲۰۰ عدد تخم مرغ را در یک گالن آب حاوی ماده ضد عفونی قرار نداده و قبل از تعویض آب ،تخم مرغ های دیگر را با آن شستشو نکرد.

غوطه ور کردن تخم مرغ ها نباید بیشتر از ۳ دقیقه طول بکشد . این غوطه ور کردن به صورت کامل انجام پذیرد و پیش از اینکه در داخل کارتن جایگاه مخصوص نگهداری قرار داده شوند کاملا خشک گردند . برای استفاده از آبی که مجددا برگشت می نماید. با ید از وسایلی که سطح ماده ضد عفونی کننده رابه طور مرتب تنظیم می نمایند استفاده شود . این نوع شوینده ها باید مجهز به سیستم ضد عفونی کننده نهایی با استفاده از محلول هایی که دوباره برگشت داده نشده اند باشد.

در زمینه شستشوی و ضد عفونی تخم مرغ ها امروزه لوازم و دستگاهای موثری به بازار آمده که موثر بودن آنها بستگی به نحوه استفاده وبه کار گیری نکات توصیه شده در این مورد دارد.

برای شستشوی تخم مرغ ها باید تنها از آبی که دارای کیفیت بالایی است استفاده شود. که میزان آهن موجود در آن کمتر از ۲ قسمت در میلیون است.

مواد ضدعفونی کننده:

مواد ضد عفونی کننده مختلفی توسط کارخانه ها سازنده ی این نوع مواد ساخته شده و در بازار با اسامی و مارک های متفاوت وجود دارند.

ضدعفونی کننده های بر پایه کلرین از جمله مهمترین اینهاست که در سطح گسترده برای ضد عفونی نموده وسایل و تخم مرغ ها مورد استفاده قرار می گیرند.نشان داده شده است. که ترکیبات چهار تایی آمونیوم از جمله ضد عفونی کننده هایی هستند. که می توانند در زمینه گندزدایی تخم مرغ ها مورد استفاده قرار گیرند. و در کل دارای مزایای زیر می باشد :

۱- بی ضرر برای تخم مرغ های جوجه کشی
۲- داشتن حداقل باقی مانده مواد سمی در روی تخم مرغ ها
۳- بی ضرر برای افراد ووسایل
۴- داشتن قیمت مناسب

دیدگاهتان را بنویسید

نشانی ایمیل شما منتشر نخواهد شد. بخش‌های موردنیاز علامت‌گذاری شده‌اند *